Harald Brekke, deltagelse i Marcialonga første til livsstilsendring.

Harald Brekke For noen år siden var Harald Brekke en utrent røyker som sjelden eller aldri trente. Da en nabo fullførte Marcialonga, fikk han inspirasjon; «Kan han, så kan jammen jeg også!». Han lot det ikke bli med tanken, men meldte seg på Nye Høyders tur til Italia året etter. Harald har deltatt 9 ganger på Marcialonga og 2 ganger på 10-dagers Drømmetur i regi av Nye Høyder.

  –Min første deltagelse i Marcialonga ble en kjempeopplevelse. Til tross for svært dårlig treningsgrunnlag, klarte jeg å fullføre. Det var nok spesielt gode forhold den gangen, men det ga meg uansett en utrolig mestringsfølelse, forteller Brekke.

«Jeg hadde bare gått 12 mil på ski vinteren før det første rennet»

Han bestemte seg derfor for at en slik mestringsfølelse ville han oppleve igjen, og han meldte seg på ett år til. Og enda ett år. Og siden har det bare fortsatt.

«Mestringsfølelsen jeg fikk av å fullføre, ville jeg oppleve igjen»

De første årene trente Brekke bare fram til Marcialonga-løpet, men etter hvert fant han ut at det ble svært slitsomt å trene seg opp hver vinter – for deretter å la formen forfalle. Han bestemte seg derfor for å kutte ut røyken og fortsette treningen gjennom hele året.

–Jeg fikk også med meg kona mi, slik at vi nå deler både treningsgleden og opplevelsen med å delta i løp, sier Brekke.

Godt vertskap

Til tross for at Brekke nå er godt kjent med Marcialonga-løypa og opplegget rundt, fortsetter han å reise sammen med Nye Høyder.

–De første årene var vi bare omkring 35 personer, så det var en veldig uformelt og fin tone. Vi fikk tekstmeldinger som at «bussen går om 10 minutter», og vi ble fulgt opp overalt.

Vertskapet fra Nye Høyder har alt klart, slik at reisene har gått veldig greit, sier Brekke videre.

Etterhvert har det kommet til nye deltakere, og mange blir med i flere år.

–Til tross for at mange etter hvert kjenner hverandre, har jeg inntrykk av at det er lett for nye å komme inn i gjengen, mener Brekke.

«Alle deler på trenings- og smøretips»

Alle som reiser med Nye Høyder er utrolig generøse når det gjelder å dele på trenings- og smøretips, understreker han.

«Det er en stor egenverdi i å reise sammen med andre på slike turer»

Hele arbeidsplassen involvert

Erfaringene, spesielt det å skape mestrings-følelse, har Brekke tatt med seg i jobbsammenheng.

To kolleger har blitt med et par-tre ganger hver på turene.

120 kolleger drar årlig til Skarverennet, og flere er blitt med på andre ulike langløp og konkurranser. Arbeidsplassen Asko er dessuten hovedsponsor til Marit Bjørgen, Therese Johaug og Birgit Skarstein, noe som også har bidratt til å øke interessen for og viktigheten av fysisk aktivitet.

–Dette har vært med på å skape et utrolig godt arbeidsmiljø, og ikke minst bidratt til redusert sykefravær, sier Brekke.

Drømmetur

Nyhetens interesse for Marcialonga er for lenge siden over, men de gode opplevelsene har fortsatt hvert år. Da tilbudet om en utvidet reise, kalt «Drømmeturen» kom i fjor, passet det godt med en variasjon i opplegget.

«Drømmeturen ble en fantastisk opplevelse»

Han sier det har vært trivelig på alle reisene, men denne turen ble virkelig fantastisk. Det var en ekstra god stemning og godt samhold i gruppen.

–Jeg meldte meg på igjen så snart det var mulig. Jeg var livredd for å gå glipp av ny tur, smiler Brekke.

Dolomitenlauf-rennet var riktignok et mareritt, på grunn av vær og føre, men det la ingen demper på stemningen eller opplevelsen av turen i sin helhet.

–Treningssamlingen i Seiser Alm var helt fantastisk. Den foregikk bokstavelig talt på Italias tak, og rundt oss trente «alle» landslag før de skulle til OL. Brekke blir glad i stemmen

når han forteller om denne delen av Drømmeturen.

Til tross for svært ulikt nivå i gruppa, hadde alle utbytte av teknikk-treningene. Det ble også gitt kostholdsveiledning og smarte smøretips. Mange fikk en fin utvikling bare på den korte tiden, slik at flere satte personlige rekorder i Marcialonga-løpet som var siste del av turen.

«Nye Høyders folk utgjorde et flott vertskap»

–Nye Høyder med Peder, Grethe Helen og Viggo utgjorde et flott vertskap. De la til rette og fikset alt, forklarer Brekke.

Dolomitenlauf er Østerrikes største skievent og inngår i Worldloppet. Dette er en samling av de beste langløpene i ulike land. Ved å delta i 10 ulike renn på minst to kontinenter, blir man såkalt «Worldloppet Master». Akkurat den tittelen er ikke så viktig for Brekke.

–Men, det kan jo hende det blir neste mål, smiler Harald Brekke til slutt.

Drømmeturen 2015

Drømmeturen for 30 personer arrangerer Nye Høyder igjen fredag 22. januar til mandag 1. februar 2016. Turen inkluderer deltakelse i langdistanseløpene Dolomitenlauf og Marcialonga, med mellomliggende treningssamling i vakre Seiser Alm.